Една от най-големите частни фен-колекции от Междузвездни войни гостува у нас

Изложбата отваря врати за посетители от утре в София тех парк

Една от най-големите фен-колекции на реквизити, костюми и редки играчки от сагата „Междузвездни войни“ ще гостува за първи път в Източна Европа. Страната ни е едва третата в света, в която колекцията от ембематичната поредица, ще бъде показана, благодарение на организаторите от Коко ейджънси. “Unofficial Galaxies” отваря врати от 14 октомври в София Тех парк, сграда Експериментариум, ниво 1, до 05 януари 2023 г.

Изложбата показва емблематични герои, превозни средства и още много други предмети от света на „Междузвездни войни“. Някои от най-забележителните артикули в колекцията включват Landspeeder-a на Люк Скайуокър в реален размер, закупен от лондонското Elstree Studios, домът на оригиналната трилогия, и набор от космически оръжия, костюми и брони. Един от най-ценните реквизити са оригиналното бюро и стол на младия Анакин Скайуокър от филма “Невидима заплаха” от 1999 г. Експозицията е оценена на над 100 000 евро.

Тематичната изложба предлага на посетителите нови изживявания и ги отвежда на пътешествие от една филмова сцена до друга, направо от заплашителната Звезда на смъртта до село Еуок и от двореца на космическия гангстер Джаба до много други любими места на феновете. В допълнение към филмовия реквизит и костюми, на място ще могат да бъдат видени редки играчки от Междузвездни войни, датиращи от 1977 до 1999 г.

„Междузвездни войни е част от филмово наследство, предавано между поколенията, и неговите универсални теми продължават да ни радват и да ни карат да се замисляме отново и отново. Визуалната и пълна с преживявания изложба в сграда „Експериментариум“ е невероятно пътуване в света на сагата за всички. И, разбира се, най-добрият начин да се докоснете до духа на може би най-популярната космическа сага на нашата галактика е да я посетите заедно с децата, за да ги въвлечете в истинско междузвездно приключение.“, споделят от Коко ейджънси.

Експозицията е частна и е собственост на един от най-големите колекционери в Обединеното кралство. Тя е била излагана в Европа едва два пъти досега, в музея на науката Spaceport в Ливърпул от 2017 г. до 2019 г. и през лятото на 2022 г. във Финландия.

Изложбата “Unofficial Galaxies” е позиционирана в сграда „Експериментариум“ в София Тех Парк от 14 октомври до 05 януари 2023 г. Изложбата е отворена всеки работен ден от 12 до 19 ч, и събота и неделя от 10 до 19 ч.

Входната такса е 20 лв. за възрастни и 15 лв. за студенти, пенсионери и деца от 3 до 16 г. Ще има и семеен билет за двама възрастни и две деца на цена от 60 лв. Деца до 3 години са с безплатен вход за изложбата. Билети се продават на входа на изложбата, в сграда „Експериментариум“, етаж 1, под музей ТехноМеджикЛенд.

Изложбата по никакъв начин не е свързана с Disney Enterprises INC., Lucasfilm Ltd LLC, Lucas Licensing Ltd или Lucas Entertainment Company Ltd LLC. Всички използвани изображения са репродукции на частни творби, принадлежащи към изложбата, или изображения с права за търговска употреба (Shutterstock).